vineri, ianuarie 07, 2005

Iosif Boda la televizor

Voi explica la un moment dat ce m-a determinat sa incep acest blog. Pina una alta sa trecem direct in miezul lucrurilor.

Astazi am urmarit emisiunea duminicala de "analiza politica" a TVR. Mare analist domnul Iosif Boda, astazi pe post de "fashion comentator". Nu stiu ce doamna nou numita ministru venise la ceremonia de investitura incaltata in ghete. Crima impardonabila dupa domnul Boda. Nici o vorba in schimb despre ce s-a intimplat la sediul guvernului si la citeva alte ministere, probabil chiar simultan cu ceremonia de la Cotroceni. Si anume devalizarea birourilor. Asta nu a trezit deloc atentia domnului Boda, probabil pentru ca cei ce au plecat cu mobila in circa erau imbracati corespunzator.

Domnul Boda face caz de ardelenitatea sa ori de cite ori poate. Ce avem in fapt este un ardelean limbut si, cum altfel, incoerent. Am mare pretuire pentru ardeleni, pentru spiritul lor civic care se arata ceva mai evoluat decit dincoace de Carpati. Cum alegerile au aratat-o, fara ei democratia in Romania ar fi mai degraba doar o posibilitate teoretica. In schimb personaje precum Iosif Boda ne explica de ce avem atitea bancuri cu ardeleni, iar domnia sa este chiar mai mult decit atit. Cind scrie ceva este imposibil de citit pina la al doilea paragraf, cind vorbeste devine repede zgomot de fond. Un exemplu viu de cita infirmitate intelectuala poate produce buchisitul indelungat al socialismului stiintific unui, altfel probabil cit se poate de cumsecade si de asezat, bun ardelean. Nu numai ca traiesti intr-o lume absurda, in care totul este o minciuna, dar chiar ai si o explicatie rationala pentru asta.

Cazul domnului Boda, precum si altele, texte mai noi sau mai vechi de Vladimir Pasti (vezi Revista 22 numarul 771) ori recentele interventii ale lui Adrian Severin din Ziua pe marginea stenogramelor PSD, intra intr-un tipar. E vorba de "analisti" politici, ori chiar politicieni cu pretentii de analisti, reciclati din fosti profesori de socialism sau alte cadre de la Stefan Gheorghiu, oameni care au dobindit o abilitate extraordinara de a explica inexplicabilul sau de a se acomoda impacati cu sine unor conjuncturi din cele mai jenante din punct de vedere moral.

2 Comments:

At 11/4/06 20:05, Anonymous Anonim said...

Subscriu.

 
At 6/4/10 19:32, Anonymous Anonim said...

Mi-e sila de tot ce am aflat despre istoria acestui individ. Rusine celor ce-l asculta...Nerusinarea lui nu are limite... Oare cand o sa taca?

 

Trimiteți un comentariu

<< Home